A híres-neves Villány-Siklósi Borút dombrafutó történelmi pincesoráról, kerek kupolájú templomáról ismertté vált Palkonya képviseli Magyarországot az Európai Kulturális Falu mozgalomban. 1999-ben holland kezdeményezésre szövetkezett 12 országból 12 falu Európában, hogy a földrész kulturális fővárosa mintájára a kulturális falu mozgalmat elindítsa. Az osztrák, német, görög, spanyol, angol, olasz, cseh, észt, francia, holland, dán résztvevők 10 éves programtervezet alapján évente többször is találkoznak, hiszen vannak itt lakossági csere látogatások, diák, ifjúsági táborok és évente egyszer konferenciák is.  Utóbbin elsősorban a polgármesterek vesznek részt. A korábbi években volt már természetvédelemmel, szociális gondokkal, turizmussal, fenntartható helyi fejlődéssel foglalkozó konferencia, valamint önálló különálló projektek is: mint az Idősekkel foglalkozó projekt, az “Élhető Falu” projekt vagy az Európa Tour projekt. A falvak és lakói már igen jó ismerik egymást, sok-sok barátság született az elmúlt években a találkozások alkalmával. Nagyon sok új jelentkező falu is lenne, de mi úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk bővíteni a tagok létszámát, viszont segítünk az ehhez hasonló új mozgalmak életre hívásában. Palkonya 2007-ben volt házigazdája az Európai Kulturális Falu éves rendezvényeinek.

2019-ben 20 éves az Európai Kulturális Falu mozgalom! Jubileumi rendezvényeket a holland Wij aan Zee falu szervezi, melyen falunk is képviselteti magát.

Érdeklődőknek szeretettel ajánljuk angol és német nyelven megjelentetett könyvünket Vital Villages ( Életre Való Falvak) címmel, amelyet a palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényen megvásárolható.  A könyv a mozgalom céljáról, a résztvevő falvak  helyzetéről, a társadalomban betöltött különleges szerepükről szól. A könyv megvásárolható a fesztivál rendezvényei alatt, illetve megrendelhető az önkormányzatnál. Részletesebb információt a nemrégiben megújult Európai Kulturális Falu mozgalom weboldalán olvashat.

Anglia- Aldeburgh; Ausztria – Kirchheim; Csehország – Bystre; Dánia- Tommerup; Észtország – Kilingi Nomme; Franciaország – Mellionec; Görögország – Paxos; Hollandia – Wijk aan Zee; Németország – Ströbeck; Olaszország- Pergine Valdarno; Spanyolország – Porrua

arrow_upward