Örökségünk a pincesor

Cell’ART kiállítás: Örökségünk a Pincesor

Köszönjük, hogy ellátogatott erre az oldalra! Ha itt jár, akkor azt jelenti, hogy érdekli örökségünk a Pincesor története.

Pincesorról

Palkonya a Villányi-hegység északkeleti végén található, egyutcás falu. Palkonya ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A népi építészeti emlékként védett, egymás fölött több sorban elhelyezkedő pincesor településszerkezeti, gazdálkodástörténeti – és egyben kiemelkedő esztétikai érték is. A XIX. század elején létesült, egységesnek látszó pincecsoport egyenként eltérő épületekből áll, és a különböző korok építészeti stílusa érzékelhető rajtuk az átépülések következtében is. A domináns, teljesen egyszerű, rétegvonalakra merőleges tetővel készült épülettömegek mellett megtalálhatók a keresztbeforduló, íves és pillérsoros tornácú présházak is.

Ezen pincéinkbe a hagyományok tiszteletével ám a modern kor szellemének is megfelelően készülnek boraink. Palkonya a nagy múltú Villányi borvidékhez tartozik. A legnépszerűbb kis és közép méretű családi borászatok borászai, a teljesség igénye nélkül: Blázsovics Attila, Haraszti János, Haraszti Ferenc, Hárságyi Balázs, Mayer Róbert, Fusz Csaba, Frech Ferenc,  Reitz Béla, Takács Mihály, Németh Gergely, Zsirai család és Mokos család. Borászaink számos aranyérmet szereztek a Villányi Borversenyeken.

Hárságyi Pince

Pincénket Mayer Sándor és családjától vásároltuk. Akkoriban döngölt földes pincében két betontartály is volt és egy kitömött bagoly :-). A tartályokat kivettük, a mennyezetet megszüntettük és egy kis Kóstolóházat hoztunk létre. A padozatot most látható izgalmas cementlapra cseréltük, wc-ket építettünk és egy kis pultot. A pincerész elég kicsi, mert az előző tulajdonosnál beszakadt a fele pince, így azt már nem építették újra. Nagyon szeretjük ezt a kis pincét.

A Hárságyi Pincénél nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből, magas minőségű – ám nem nagy mennyiségű – , a villányi vidékre jellemző nemes borokat állítunk elő.
Pincészetünk kínálata a környékre jellemző testes vörösborokra épül: a gyümölcsös Portugiesertől a testes cabernet sauvignonig terjed, ezek mellett ízlésvilágunkat hűen tükröző különböző házasítások, cuvée-k alkotják kínálatunkat. Palettánkról nem hiányozhatnak a könnyű rosé és siller borok sem.
Igazi családi pincészetként dolgozunk: Balázs, a borász fogja át a szőlő- és pincemunkálatokat, így boraink stílusa is az ő ízlését tükrözi. Szilvi szervezi az rendezvényeket, intézi a foglalásokat és látja el a pincészet körüli marketingfeladatokat.

Borvirág Vendégház

A Borvirág Vendégház az országosan védett műemléki pincesoron helyezkedik el Palkonyán az egyetlen lakóépület a sok pince között. A Borvirág Vendégház kettős funkciót tölt be: a ház felső szintjén működik falusi magánszállásunk, míg az alsó szinten borospince található. A berendezésénél igyekeztünk megőrizni a ház és a tájegység jellemző értékeit. A vendégház melletti pincében, a Kóstolóházban tartjuk a Hárságyi Pincészet borkóstolóit. A házhoz tartozik egy kis kert, mely alkalmas a kerti grillezésre, valamint a kikapcsolódásra. Vendégházunkat 2004 pünkösdjén nyitottuk meg; kialakításakor célunk volt, hogy a modern, mai kornak megfelelő komfortot nyújtsuk hangulatos falusi, pincesori miliőben. A Borvirág Vendégház megkapta a falusi magánszálláshelyek legmagasabb minősítését, a négy napraforgót, emellett a Villány-Siklósi Borút tagjává is avatták.

Zsirai Pincészet

A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték Édesapánkat, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken vagyunk jelen, és készítünk borokat. Ennek az útnak az első állomása a palkonyai pince, melyet kezdetben kedvtelésként, a monoton irodai munkából való menekülés reményében vásárolt, akkor még nem is sejtve, hogy a későbbiekben egy több borvidéken is jelen levő, összesen 18 hektár szőlőt művelő Pincészet kezdőköve lesz.

Számunkra ezért is nagyon jelentős és fontos ez a Pince, hiszen innen indult a Zsirai Pincészet, ez volt Édesapánk borásszá válásának kiindulópontja. Palkonyai pince- és szőlőtulajdonosként döntött arról, hogy borászatot alapít, itt ismerte meg és tanult a szőlészetről, borászatról, a borkészítés folyamatáról. Ez a pince volt az ugródeszka egy nagy álom beteljesítésének megkezdéséhez.

Édesapánk álmát és hitvallását jelenleg Édesanyánkkal és pár alkalmazottal – akik inkább segítő barátok – visszük tovább, illetve tartjuk életben, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsunk neki.

Kata és Petra

Mayer Róbert Pincéje

Mayer Róbert pincészete a több mint 100 éves múltra visszatekintő, ma már műemlékvédelem alatt álló pincesoron található. A pincészet borainak alapanyaga a Villány-Siklósi Borút részét képező, napsütötte, palkonyai dűlőkön terem, mely jelentős mértékben hozzájárul a Mayer borok egyedi ízvilágához.
Mayer Róbert 3 hektáron termel. A család generációk óta a bortermeléssel foglalkozik, ami az elmúlt években elmélyített tudással és a borkészítés iránti szenvedéllyel teljesedett ki. Mára a kis családi pincészet mind minőségben, mind mennyiségben megérett a boraik szélesebb körben történő terjesztésére. Ezt támasztja alá a villányi borvidéki versenyeken elnyert arany- és ezüstérmek valamint a prémium borkategória.

 

Beck Pince

Az 1942-ben épült, ma már országos védettséget élvező pince 2016 óta van a Beck család tulajdonában. A családtagok ifjú korukban szüleiktől, nagyszüleiktől lesték el a borkészítés csínját-bínját, amelynek hagyományait szeretnék idővel feléleszteni. Az eredetileg présházként funkcionáló épület, jelenleg kisebb rendezvények, borkóstolók, pincelátogatások helyszíne.

 

Fiszter Pince

“A pincét dédnagypapám építtette 1934-ben és azóta is családunk tulajdonában van.  Mint minden a pincesoron található pinceház, korábban ez is a szőlőfeldolgozás, illetve borkészítés funkcióját látta el, viszont 2008-ban belső átalakításokon esett és jelenleg már csak vendéglátásra, borkóstoltatásra használja családunk. Építészeti stílusában egyedülállónak mondható, mivel az egyetlen három-boltíves, ganggal rendelkező pinceház.” – Fiszter Attila

 

Németh & Németh Borászat

A Németh & Németh Borászatot 2015-ben alapítottuk a Villányi Borvidékhez tartozó Palkonyán. Kóstold meg kis tételben készült borainkat!

Haraszti Családi Pincészet

A Haraszti Családi Pincészet 5 generáció óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. Életükben fordulópontként tartják számon, amikor az évezredfordulón a több mint száz éve a család tulajdonában lévő terület mellet új szőlőtelepítésbe kezdtek. Palkonyán elsőként nyitották ki műemlék pincéjüket, ahol palackozott borokkal és nagy lelkesedéssel szolgálják ki vendégeiket. Az egyre népszerűbbé váló borkóstoló programok miatt megvásárolták a szomszéd présházat is, és a két pinceágat a föld alatt összekötötték, s ezzel több élményt nyújtanak az ide látogatónak.

Blázsovics Pince – Pavilon Palkony

A Blázsovics pince egy igazi családi hagyományokra és örökségre épülő borászat.

Palkonyai és villányi területeken 1,5 ha területen gazdálkodik, a szőlőt maguk művelik és igazi kézműves borokat készítenek. Boraik a hagyományosan a borvidékre jellemző szőlőfajtákon, kékoportó, zweigelt és kékfrankos alapulnak. A család női ága már az 1940-es évektől foglalkozik Palkonyán szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.

Palkonyán két pincében tevékenykednek már 40 esztendeje. 2017-ben a család épített egy termelői piacot és egy Pavilon Palkonya névre hallgató Gasztroteraszt, ahol a helyi és környékbeli termelők részére nyitottak teret , és biztosítanak értékesítési lehetőséget.

Rőder Pince

A Rőder család már több generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel Palkonyán a Hosszúhegyen. Összesen 2 hektár szőlőterületet művel apja és fiai. A palkonyai szőlőhegyen több dűlőben is van szőlőjük, boraik közül a portugieserre és az olaszrizlingre a legbüszkébbek. Az ifjabbik Ede jelenleg a Mokos pincészetben borász.

arrow_upward