Stifolderek versenyeztek a faluban

A mangalica került az élre

Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Villányi BorZsongás fesztivált, és a páratlanul gazdag kulturális, gasztronómiai programsorozatban immár hagyományosan a borvidéki stifolderverseny és workshop is helyet kapott. Ezúttal is Pauli Zoltán családias hangulatú Palkonyhája adott otthont a megmérettetésnek, amelyre több mint húsz stifoldert küldtek be a termelők, gazdálkodók.

A mintákra várakozó zsűrinek rögtön témát is adott a már-már nyári meleg, hiszen az év első néhány hónapjának időjárása próbára tette a stifolderkészítők tudását. A disznóvágási szezonban ugyanis szokatlanul meleg volt, míg a szalámik érési időszakát hirtelen lehűlés zavarta meg. Ilyen előzmények után kíváncsian várta hát a bírálóbizottság a termelők által beküldött, számokkal megkülönböztetett mintákat.

Szerencsére a tányérokra került szalámik nem igazolták az aggodalmakat. A kóstolás tapasztalatai alapján általánosságban elmondható, hogy az évek során alaposan felzárkózott a mezőny, gyakorlatilag nem volt olyan stifolder, ami durva technológiai hiba, félrecsúszott ízvilág, avagy nem elég tetszetős megjelenés miatt kirívóan alacsony pontot kapott volna. Volt viszont néhány termék, ami kiemelkedett az erős átlagból, így a zsűri a legjobbnak ítélt öt szalámi újrakóstolásával döntötte el a végső sorrendet. Nem meglepő, hogy az elsők között ezúttal is azok a hagyományos ízvilágú stifolderek végeztek, amelyekben a mértékkel adagolt só, bors, paprika és fokhagyma harmonikus egységet alkot.

A zsűri véleménye szerint idén mind közül a Kalmár László által készített mangalica stifolder volt a legszebb, legfinomabb. Nem titok, hogy a termelő jó eséllyel indult a versenyen, hiszen az elmúlt években elért sikereivel már többször is bizonyította hozzáértését e hagyományos sváb házi hústermék elkészítése terén.

A további eredmények:

1. Kalmár László (mangalica)
2. Kapronczai Balázs
3. Nagypál József
4. Pauli Zoltán
5. Kalmár László (csemege)

Az eredeti cikk és még sok más érdekesség a témában olvasható a pekeskifli.blog.hu oldalon.

arrow_upward